De afspraken tussen de EU en het VK: gevolgen voor de reisbranche

Het Verenigd Koninkrijk is op 1 februari 2020 uit de EU gestapt. Dit had toen nog geen groot gevolg aangezien sprake was van een overgangssituatie tot eind 2020. Vlak voor kerst kwam er overeenstemming tussen de EU en het VK. In grote lijnen verandert er per 1-1-21 niet zoveel, wat betreft het reizen van/naar het VK, maar er moet met enkele punten wel rekening worden gehouden.

Een grotere invloed op het reisverkeer hebben op dit moment de coronaregels in Nederland en het VK. Wat betreft de Brexit wisten de EU en het VK vlak voor de kerst een nieuw partnerschapsakkoord te bereiken. Een lijvig document dat echter hoofdzakelijk over de goederenhandel gaat en weinig over reizen/diensten. Hierbij een perssamenvatting, met daarbij de kanttekening dat het nog door het EU-parlement moet worden geratificeerd.

Op https://www.gov.uk/transition staat een handige check voor wie b.v. gaat studeren of werken, maar ook voor wie op vakantie wil in het VK. Voor de normale zaken- of vakantiereizen (<90 dagen) staan hieronder de belangrijkste wijzigingen.

Reisdocumenten
Voor reizen naar het VK had je vóór 2021 al een paspoort of identiteitsbewijs nodig. Dat is per 1 januari niet veranderd. Vanaf 1 oktober 2021 kan je alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Woonde je op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kan je nog tot en met eind 2025 je ID-kaart gebruiken.
Let wel: deze regels gelden voor alle gebieden dus Engeland, Wales, Schotland én Noord-Ierland. Je kunt als toerist of voor werk maximaal 6 maanden in het VK verblijven zonder visum. Voor langer verblijf moet een visum worden aangevraagd.
Je kan gewoon met je Nederlandse rijbewijs in het VK rijden. Een Internationaal Rijbewijs is niet nodig.
Op diverse andere terreinen kunnen de regels gaan afwijken. Binnen de EU zijn b.v. roaming afspraken bij gebruik van je mobiele telefoon. Daar kunnen VK-operators vanaf (gaan) wijken, maar dat is nu nog niet het geval. Uiteraard zal – indien dit gaat veranderen – dit van te voren worden aangekondigd.

Bagageregels
Vanaf 2021 kan je reis naar het VK langer duren, omdat de douane bij aankomst in het VK kan controleren. Als je vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane de bagage in Nederland controleren. Dat komt omdat vanaf 2021 er andere regels zijn voor het meenemen van goederen vanuit het VK. Het VK is vanaf 1/1/21 een niet-EU land en dus gelden de invoerregels voor niet-EU landen. Je mag dan belastingvrij meenemen:

 • producten die je tijdens deze reis kocht buiten de EU, als de totale waarde € 430 of lager is
 • 1 liter sterke drank, whisky bijvoorbeeld, of 2 liter mousserende wijn en 16 liter bier
 • 200 sigaretten of 250 gram shag of 50 sigaren
  Persoonlijke bagage is ook belastingvrij. Dit is de bagage die je meeneemt uit Nederland als je op reis gaat.
  Afgezien van het bekende rijtje van verdovende middelen, wapens, beschermde dier- en plantensoorten, mag je ook geen vlees en zuivel mee (terug) nemen uit het VK. Wijs klanten daar zo nodig op. Meer in detail vind je de regels hier.​
  Voor het meenemen van huisdieren naar het VK verandert er voorlopig niets.

Luchtvaart
De regels wat betreft de luchtvaart, luchtvaartveiligheid blijven onveranderd per 1/1/21. Partijen kunnen hier wel vanaf wijken, maar wederzijds worden de regels/certificaten/overeenkomsten erkend.

Gezondheidszorg
Bij een bezoek aan het VK blijft de European Health Insurance Card (EHIC) voorlopig gewoon geldig.

Dataprotectie
De overeenkomst tussen de EU en het VK bevat bepalingen om gegevens ononderbroken te laten stromen, zonder dat Britse bedrijven standaardcontractbepalingen hoeven te gebruiken. Deze bepaling is in eerste instantie voor vier maanden, maar kan naar goeddunken van de Europese Commissie worden verlengd tot zes maanden.

Consumentenrechten
Belangrijke consumentenregels zoals de Denied Boarding (261/2204), De Consumentenrichtlijn uit 2015 en b.v. de richtlijn voor Pakketreizen en GRA’s uit 2018 blijven van kracht, maar daar waar wordt verwezen naar EU instituties, geldt de VK-rechtspraak.

Vanaf 2021 is het VK een derde land. Dit betekent dat bij een vertraging of annulering van een vlucht van het VK naar de EU de klant in Nederland geen beroep kan doen op de DBC-regeling wanneer de vlucht is uitgevoerd door een VK (dus non-EU) luchtvaartmaatschappij.

Een belangrijke wijziging is dat de wederzijdse erkenning van garantiebescherming voor pakketreizen en GRA’s komt te vervallen. De UK ATOL license is dus geen erkende garantiebescherming in NL en met een garantiebescherming die in de EU is erkend, kan je geen reizen verkopen in het VK.

BTW op reizen
De Engelse belastingdienst heeft aangegeven dat ze op 2 punten de regelgeving t.o.v. de EU gaan aanpassen.

 1. Het zal de toepassing van de Britse versie van TOMS in het Verenigd Koninkrijk beperken tot “touroperators”
 2. De gemaakte marge zal alleen standaard worden beoordeeld voor zover deze wordt verdiend op reisdiensten die in het Verenigd Koninkrijk worden genoten. De marge op reizen genoten overal buiten het Verenigd Koninkrijk geldt het 0-tarief.

Telefonie
Binnen de EU zijn b.v. roaming afspraken bij gebruik van je mobiele telefoon. Daar kunnen VK-operators voor gebruik van je NL-telefoon in het VK vanaf (gaan) wijken, maar dat is nu nog niet het geval. Uiteraard zal – indien dit gaat veranderen – dit van te voren worden aangekondigd.

De bovenstaande regels geven op hoofdlijnen de gevolgen weer van de overeenkomst tussen het VK en de EU alsmede de Brexit per 1/1/21.

Voorgestelde blogs

Wij staan voor u klaar

Welke bestemming wordt het? Ons team staat voor u klaar om uw reis van A tot Z te organiseren. Of het nu gaat om een personeelsreis, een incentive of jubileumreis...

Voorzichtig, maar klaar om te reizen.

We hebben allemaal weer de behoefte om te gaan reizen. Afgelopen jaar hebben vele van ons geen reis geboekt. Dus we staan weer te poppelen om op reis te gaan....

MAX NR 1!

Ondanks alle maatregelen afgelopen periode, mocht dit jaar weer publiek aanwezig zijn bij de Grand Prix - Formule 1 in Oostenrijk. Het Nederlandse publiek kreeg een schitterende race te zien....
Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan.